Dolgu (Filler) Uygulamaları

 

dolgu-nedir-ve-ne-icin-kullanilir

 

Dolgu Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Dermal dolgu maddeleri, yüzde kaybolan hacmi geri kazandırmak, zamanla gelişen çizgileri ve kırışıklıkları düzeltmek, yüz hatlarında şekillendirme yapmak için derinin altına enjekte edilen jel benzeri maddelerdir.

Yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak yüzümüzde bağ dokusunda sarkmalar ve yağ dokusunda asimetrik kayıplar görülür. Geçmişte bu değişiklikler ciddi kesiler gerektiren ameliyatlarla maskelenmeye çalışılıyordu. Günümüzde ameliyat gerektirmeksizin daha genç görünmenin çok daha uygun maliyetli yolu olan dolgu enjeksiyonu yüz gençleştirme tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolgu enjeksiyonu yaşlanma çizgilerinin tedavisinde ve yüzün yeniden şekillendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Dolgu enjeksiyonları yüzde;

  • Burun ve ağız çevresindeki çizgilerin giderilmesi (marionette lines, gülümseme çizgileri ve parantez)
  • Yanaklara veya şakaklara hacim kazandırılması
  • Dudakların dolgunlaştırılması ve şekillendirilmesi
  • Dudak üzeri “smoker” çizgilerin düzeltilmesi
  • Çene kırışıklıklarının düzeltilmesi ve çene şekillendirme
  • Burun şekillendirme
  • Göz altı morluk tedavisi (gözaltı ışık dolgusu)
  • Nasolabial çizgilerin giderilmesi
  • Jawline şekillendirme amacıya kullanılmaktadır.

Dolgu Çeşitleri

1. Hyalüronik Asit (HA) Dolgular

  • En çok kullanılan dolgu çeşiti HA’dir. Hyalüronik asit, bağ dokusunun doğal bir parçası olarak cildin yapısında var olan doğal bir maddedir. Bu madde cildin dolgun ve nemli kalmasına yardımcı olur.
  • HA dolgu maddeleri genellikle yumuşak ve jel benzeridir.
  • Dolgu maddesinin sonuçları yaklaşık 6-12 ay kalıcı olmakla birlikte tekrarlayan enjeksiyonların vücutta doğal kollajen üretimini uyarabileceği de gösterilmiştir. Böylece zaman içerisinde ihtiyaç duyulan dolgu maddesi miktarı giderek azalabilmektedir.

2. Sentetik Madde İçeren Dolgular

  • Ciltte doğal olarak bulunmayıp laboratuvar ortamında oluşturulan maddeleri içeren bir dolgu çeşididir. Yarı kalıcı olarak bilinen bu dolgu çeşidi daha uzun süre etkilidir. Etkileri iki yıla yakın sürmektedir. Ancak bu maddelerin yan etkilerinin HA dolgulara göre daha fazla olduğu bilinmelidir.

3. Otolog Dolgular

  • Otolog dolgu maddeleri vücutta bulunan dokulardan elde edilirler. En çok kullanılan otolog dolgu maddesi yağdır. Kalça, uyluk ve karın bölgesinden çıkartılan yağ doku tekrar kişiye enjekte edilir. Kiş,iden elde edilen fibroblast ve trombosit enjeksiyonları da otolog dolgu işleminde kullanılabilmektedir. Bu enjeksiyonlarda kulak arkası dokudan elde edilen fibroblastlar ya da plazmadan elde edilen trombositler çoğaltılarak kullanılır. Bu tip dolgular yarı kalıcı olarak sınıflandırılırlar.

Dolgu Uygulaması

Kliniğimizde yaşlanma çizgilerinin ve kırışıklıkların düzeltilmesi, hacim verme ve şekillendirme amacıyla yapılan dolgu enjeksiyonlarının tamamı yüksek rezolüsyonlu yüzeyel ultrasonografi eşliğinde uygulanmaktadır.

Dolgu uygulamalarının en korkulan komplikasyonu atar damar içerisine yapılan enjeksiyonlardır. Bu durum yüzün o bölgesinde beslenmeyi bozarak dokuda kalıcı hasar ve yara oluşumuna yol açabilir hatta dokunun uzaklaştırıldığı cerrahi işlemler yapılmasını gerekebilir.

Novocare olarak girişimsel kozmetik işlemleri yüksek rezolüsyonlu yüzeyel ultrason cihazı kullanarak güvenli şekilde uygulamaktayız. Ultrason ile cilt altı dokular görülür, damarlar ve hassas dokular tespit edilir ve cildin uygun katmanına planlanan miktarlarda enjeksiyon yapılır.

Ultrason eşliğinde yapılan yapılan dolgu uygulamaları ile işleme bağlı komplikasyon riski ortadan kaldırılır.

 

dudak-dolgusu

 

Dudak Dolgusu

Dudak dolgusu ile dudak yeniden şekillendirilebilmekte ve hacim eksiklikleri giderilebilmektedir. Dudağa hacimli ve dolgun görünüm kazandırmada hyalüronik asit dolguları tercih ediyoruz.

Dudak dolgusu işlemi öncesinde kişinin dudak yapısı ve dudak-burun mesafesi değerlendirilir. Kişiye özel planlama yapılarak doktor-hastanın birlikte karar verdiği bir süreç ile miktar ve uygulama kararı verilir. Dudak değerlendirmesinde mutlaka alt yüz bir bütün olmalı, dudaklar ile birlikte burun-ağız kenarı (nasolabial), dudak üzeri (smoker lines) ve ağız kenarı (marionett çizgileri) da değerlendirilmelidir.

İşlem öncesi: Luygulama bölgesine lokal anestezi (topikal) uygulanır ve 15-20 dakika beklenir. İşlem hakkında ayrıntılı bilgi verilerek hastanın dudak yapısı ve istekleri değerlendirilerek planlama yapılır.

İşlem: Ultrason ile değerlendirilen dudak cilt altı dokusuna uygun alanlardan enjeksiyon yapılır (atar, toplar damarların yerleşimi ve doku kalınlığı, enjeksiyonun uygun miktarlarda yapılıp yapılmadığı kontrol edilir). İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Dolgu maddelerinin içerisinde bulunan lokal anestezikler ağrıyı engeller.

İşlem sonrası: İşlem sonrasında ilk buz ve masaj uygulaması kliniğimizde yapılır. İşlemden sonra geçici olarak şişme, kızarıklık ve nadiren morarma görülebilir. Sonuçların değerlendirmesi 10 gün sonra yapılır ve ihtiyaca göre tekrar uygulama yapılır.

 

cene-dolgusu

 

Çene Dolgusu

Çene bölgesinde, kenarlar, köşeler ve uç bölgesi bir bütün olarak değerlendirilir. Kişinin yüz yapısı, projeksiyonu bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Kişiye özel planlama yapılarak doktor-hastanın birlikte karar verdiği bir süreç ile miktar ve uygulama kararı verilir. Çene bölgesinde hyalüronik asit dolguları tercih etmekteyiz.

Çene hattı boyunca yapılan dolgu uygulamaları, jawline olarak da bilinmekte ve daha keskin hatlar sağlamaktadır.

İşlem öncesi: İşlem hakkında ayrıntılı bilgi verilerek hastanın çene yapısı ve istekleri değerlendirilerek planlama yapılır. İşlem lokal anestezi kullanımı gerektirmez.

İşlem: Ultrason ile değerlendirilen çene cilt altı dokusuna uygun alanlardan enjeksiyon yapılır. (Atar, toplar damarların yerleşimi ve doku kalınlığı, enjeksiyonun uygun miktarlarda yapılıp yapılmadığ kontrol edilir.) İşlem yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Uygulama kanül ile yapılmaktadır.

İşlem sonrası: İşlem sonrasında ilk buz ve masaj uygulaması kliniğimizde yapılır. İşlemden sonra geçici olarak şişme, kızarıklık ve nadiren morarma görülebilir. Sonuçların değerlendirmesi 10 gün sonra yapılır ve ihtiyaca göre tekrar uygulama yapılır. İşlemden yaklaşık 30 dakika sonra yeme içme serbesttir ve birkaç gün ağrı olabilir.

 

sakak-temporal-elmacik-kemigi-malar-ve-burun-dolgusu

 

Şakak (Temporal), Elmacık Kemiği (Malar) ve Burun Dolgusu

Yaşlanma ile şakak, elmacık kemiği üzeri gibi alanlarda yağ dokuda eksilmeler, hacim kayıpları görülmektedir. Dolgu enjeksiyonları ile yapılan; bu kaybın tamamlanması ve yüzde neden olduğu yorgun ifadenin giderilmesidir.

Malar bölge yani orta yüz dolguları ile daha ince bir yüz görünümü elde edilebilir. Göz altı ve nasolabial bölge ile birlikte değerlendirilmelidir.

Burun şekillendirme için uygulanan dolgu işlemleri günümüzde giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu uygulama ameliyat için uygun olmayan, ameliyat olmak istemeyen ve küçük değişiklikler isteyen hastalar için uygundur. Burun dolgusu ile uygun yapıdaki burunlarda, asimetriler giderilebilmekte ve şekil (burun ucu şekillendirme, kemer görüntüsünün düzeltilmesi, çöküntülerin giderilmesi) verilebilmektedir. Kişiye özel planlama yapılarak doktor-hastanın birlikte karar verdiği bir süreç ile miktar ve uygulama kararı verilir.

İşlem öncesi: İşlem hakkında ayrıntılı bilgi verilerek hastanın yüz yapısı ve istekleri değerlendirilerek planlama yapılır. Enjeksiyon bölgesine lokal anestezi uygulanır ve 15-20 dakika beklenir.

İşlem: Yüksek rezolüsyonlu yüzeyel ultrasonografi le değerlendirilen cilt altı dokusuna uygun alanlardan enjeksiyon yapılır. Ultrasonografi ile atar ve toplar damarların yerleşimi ve doku kalınlığı, enjeksiyonun uygun miktarlarda yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Dolgu maddesi ince bir kanül ile uygulanmaktadır.

İşlem sonrası: İşlem sonrasında ilk buz ve masaj uygulaması kliniğimizde yapılır. İşlemden sonra geçici olarak şişme, kızarıklık ve nadiren morarma görülebilir. Sonuçların değerlendirmesi 10 gün sonra yapılır ve ihtiyaca göre tekrar uygulama yapılır. İşlemden yaklaşık 30 dakika sonra yeme içme serbesttir ve birkaç gün ağrı olabilir.

Dolgu ile botoks arasındaki fark nedir?

Etken maddeleri birbirinden tamamen farklı olan bu iki uygulama zaman zaman karıştırılabilmektedir. Botoks, kasların sinirler tarafından uyarılmasını geçici olarak engelleyerek mimik kaslarının kullanımına bağlı gelişen kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Dolgu ise yaşla ciltte azalan hacmin yerine konulmasını sağlayarak derin kırışıklık ve çizgilerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Dolgu uygulamasına bağlı gelişebilecek yan etkiler nelerdir?

Yan etkiler; uygulama bölgesinde kızarıklık, şişme, ağrı ve hassasiyet, sertlik, küçük şişkinlikler, morarmadır. Bunlar geçici olup çoğu zaman tedavi gerektirmeksizin düzelirler.

Dolgu maddesinin enjekte edildiği cilt altı alanda damarlar yer almaktadır. Dermal dolgu maddelerinin kullanılmasının en korkulan risklerinden biri, kan damarına enjeksiyon yapılmasıdır. Bunun gerçekleşme şansı çok düşüktür, ancak gerçekleşirse komplikasyonları çok ciddi ve kalıcı olabilir. Yüz enjeksiyonları için bildirilen bu komplikasyonlar arasında görme bozuklukları, körlük, felç, ciltte kalıcı yara izleri yer alabilir. Bu olayların çoğu geri dönüşümsüzdür.

Bu risklerden korunmak için kliniğimizde çok gelişkin bir yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi cihazı kullanılmakta ve cilt altı girişimsel radyolojide üst uzmanlık belgesine sahip hekimlerce görüntülenerek, tarafımızdan yapılan uygulamalarda risk en aza indirililmektedir.

Dolgu uygulaması ağrılı mı?

Özellikle dudak gibi ince cilt bölgelerinde işlem ağrılı olabilmektedir. Kullandığımız dolgu maddelerinin lokal anestezi içermesi ve işlem öncesi uygulanan topikal anestezi ağrının en az seviyeye indirilmesini sağlamaktadır.

Uygulama ne kadar sürer?

Uygulanacak bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık 15-30 dakika sürmektedir. Uygulama öncesinde hastanın yüz yapısı, enjeksiyon alanları, ihtiyaçları ve istekleri değerlendirilir. İşlem yüksek rezolüsyonlu yüzeyel ultrasonografi eşliğinde güvenle kısa sürede uygulanır.

Hangi dolgu türünü tercih etmeliyim?

Günümüzde birçok yüz bölgesi için en çok kullanılan dolgu maddesi hyalüronik asittir. Bunun yanı sıra kemik üzeri (şakak, malar bölge) bölgelerde daha kalıcı ve yapıca farklı sentetik dolgular tercih edilebilir. Kullanılacak dolgu türüne size özel planlama yapılarak karar verilmelidir.

Dolgu uygulaması sonrasında net sonuç ne zaman ortaya çıkar?

Dolgu uygulamalarında sonuçlar işlemden hemen sonra görülebilir ancak uygulamanın optimal sonuç vermesi için 10-15 gün gibi bir süre gerekmektedir.

Tedaviye hazırlık için herhangi bir şey yapmalı mıyım?

Tedaviden önce alkol tüketimini kısıtlamak ve aspirin, NSAİ ilaçlar, Gingko Biloba veya Ginseng gibi kan sulandırıcı ilaçları veya takviyeleri ve yeşil çay gibi kanı sulandırdığı bilinen gıdaları almaya ara vermelerini tavsiye ediyoruz.

Uygulama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sağlık bakanlığı uygulama iznini yalnızca hekimlere vermektedir. Uygulamada tecrübeli ve teknik bilgi sahibi hekimlerce yapılmalıdır.

Dolgunun yapıldığı ortam ve cilt dezenfeksiyonu, enfeksiyon gibi komplikasyonların önlenmesinde dikkat edilmesi gereken bir başka konudur. İşlem öncesinde yüzde fondöten, vb makyaj ürünleri olmamalı ve işlemden hemen sonra da uygulanmamalıdır.

Kimlere uygulama yapılmamalıdır?

  • Hamilelik ve emzirme döneminde uygulanmamalıdır.
  • Uygulama bölgesinde skar, yara izi, pigmentasyon bozukluklarında uygulama önerilmemektedir.
  • Dolgu yapılacak bölgeye ayrıca lazer uygulamaları veya kimyasal peeling gibi işlemler planlanıyorsa, bu işlemler dolgu uygulamasından hemen önce veya sonra yapılmmalıdır. Aksi durumda tedavi bölgesi iltihaplanabilir.

Dolgu uygulamasından sonra dikkate etmem gerekenler?

Tedaviden sonraki 12 saat boyunca makyaj yapmaktan kaçının ve tedaviyi takip eden ilk 24 saat içinde yorucu egzersizi, aşırı güneşe veya ısıya maruz kalmayı ve alkollü içecekleri en aza indirin. Belirtilen aktiviteler enjeksiyon bölgesinde geçici kızarıklık, şişme ve/veya kaşıntıya neden olabilir.

ANESTEZİ

TOPİKAL

AĞRI

MİNİMAL

İŞLEM SÜRESİ

15-20 DAK

ETKİ SÜRESİ

6 AY-2 YIL

SONUÇ

10.GÜN

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mezoterapi-uygulamalari
Mezoterapi Uygulamaları

Mezoterapi; derinin dermis denilen orta tabakasına, vitamin, mineral, aminoasit, enzi…

Devamını Oku
botoks-uygulamalari
Botoks Uygulamaları

Botoks, Clostridium botulinium olarak adlandırılan bakterinin kültürlerinden elde edi…

Devamını Oku
BİZE DANIŞIN